CONCURS 2018

El pròxim 10 de Setembre, en al Saló la Font , ubicat en la ctra. platja de Tavernes de la Valldigna i en un entorn emblemàtic, on la suau brisa del Mar Mediterrani acarona amb llum tènue cada pedra de la vall de la Valldigna, tindrà lloc el II Concurs Internacional Paella Valenciana de la Valldigna, projecte  impulsado  i emparat per l´Associació Cultural i Gastronòmica de la Terreta i d´Arròs de la Valldigna (Gastrovall) ,a fi de potenciar la gastronomia tradicional, de proximitat, amb fort arrelament cultural i turístic en la comarca de la Valldigna (Barx, Benifairó, Simat i Tavernes de la Valldigna) .

Col·laboren  en  esta  segunda  edición,  la  Mancomunidad  de  la  Valldigna,  Patronat Provincial de Turisme de València i Del Tros al Plat, a fi de posar en valor la gastronomia típica i tradicional, com la Paella Valenciana de la Valldigna, Coques de Mestall, que els obradors elaboren amb gran creativitat,  els” Figatells “tan exquisits que les carnisseries mantenen en la seva elaboració i, la reina de la comarca, totes les varietats de taronges que perfumen la vall.

La presència del secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, i de la Diputada de Turisme de la Diputació de València, Sra. Pilar Moncho, juntament amb el president de la Mancomunitat de la Valldigna, Vicent Ribera, són clau per al enlairament d’un projecte a llarg termini, on la gastronomia tradicional i autòctona, amb productes de proximitat, uniran cultures.

Quaranta restaurants dels quatre continents més habitats del planeta (Europa, Amèrica del Nord i del Sud, Àsia i Oceania) competiran per la millor interpretació de la Paella de la Valldigna i postres de mandarina / taronja. Una paella amb molt sabor i aroma, gràcies a l’aportació que li proporcionen dos ingredients molt utilitzats en les paelles i arrossos valencians de la història: el pebrot vermell i el magre de porc (típiques pilotes) que s’impregnaven amb la sang del conill, per l’economia d’aprofitament.

La missió de l’Associació, Gastrovall, és tornar a l’origen, als productes de proximitat, de la terra, del camp, productes amb essència, sabor i olor, que ens recorden la nostra infància. I així relata el president l’Associació seus records que el van portar a lluitar i defensar un projecte saludable:

“Vells i bells records latents en el temps, els meus avis Mercedes” El Nostre “i Vicente” De Rosalía “, tenien un petit corral a les portes de l’hort on criavan conills, pollastres i gallines. Tenien a l’abast tots els productes per a la paella de diumenge, i tot s’aprofitava, ja que la sang del conill s’impregnava a les pilotes de magre, que juntament amb el pebrot vermell, aconseguien un gust especial i característic de la vall de la Valldigna. Una paella d’unió, de família, de festa i tradició, d’història i que ha de perdurar en el temps.

Els Restaurants, a més, han d’elaborar unes postres amb les millors mandarines / taronges de Fruites Vercher, alçant-se amb el premi a les postres “Maria Cuñat”.

El jurat estarà integrat per professionals de l’hostaleria, entre ells Estrelles Michelin, gastrònoms, crítics gastronòmics i periodistes, presidits pel guanyador del I Concurs Internacional Paella d’Arròs de la Valldigna, Vicente Granero, del restaurant de Serra Casa Granero, els quals seran els encarregats de deliberar per la millor Paella d’Arròs de la Valldigna.

Com a novetat en el jurat de les postres de mandarina / taronja, Gastrovall aposta per un jurat especialitzat, és per això que participarà en la valoració tot l’equip de Mario Padial, reboster d’elit a nivell internacional.

Gastrovall té com a finalitat potenciar la gastronomia típica de la comarca, apostant per dos productes molt tradicionals, com són les “Coques de mestall”, on concursaran 20 forns / establiments d’hostaleria, amb un jurat professional presidit per Pepe Cotaina per mediació de AGACO (Associació Gastronòmica Amics Coques d’Oliva), així com els “Figatells”, on participaran 20 carnisseries / establiments d’hostaleria, sent jurat el prestigiós Gremi de Carnissers de València i província.

Un esdeveniment obert a tot el públic amb música en directe de la banda “BACK to BRASS” i de la veu prodigiosa de Xàtiva, Lucía Molina. Animació del Speacker professional i DJ Oscar Pellicer i Gil. Presentador i escriptor de gran categoria, Vicente Marco. Showcooking i degustació de productes de proximitat que ens brindaran Safrà Desbrín, Granja Rinya, Bodegas Vegamar, GinCity València, GinCity London i Ron Boca Waterfall, Associació professional de cuineres i cuiners de la Comunitat Valenciana, Pops Marjapeix.

Els premis als quals opten són els següents:

  • Premis Paella Valenciana de la  Valldigna

– 1er  Premi 2.000 € (Safrà Desbrín) + diploma + Lot Bodegas Vegamar

– 2on. Premi: 1.000 € (Marjapeix) + diploma

– 3r Premi: 500 € (Mancomunitat de la Valldigna) + diploma

  • Premi Figatells

– 1r premi: 400 € + diploma + trofeu atorgat pel Gremi de Carnissers de

València i província.

– 2n premi: diploma + trofeu atorgat pel Gremi de Carnissers de València i província.

– 3r premi: diploma + trofeu atorgat pel Gremi de Carnissers de València i província.

  • Premi Coques de mestall:

– 1r premi: 400 € + diploma + Lot productes Molí de Picó

– 2n Premi: lot Molí de Picó + diploma + Lot productes Molí de Picó

– 3r Premi: lot Molí de Picó + diploma + Lot productes Molí de Picó

  • Premis Postres Mandarina / Taronja Maria Cuñat:

– 1r premi: 400 € (Fruites Vercher) + diploma + Lot Bodegas Vegamar

– 2n premi: viatge cap de setmana (Viatges Simeó) + diploma

– 3r premi: viatge cap de setmana (Viatges Simeó) + diploma