NEVERA DE BARX

Va ser construïda a mitjan segle XVIII. Servia per a emmagatzemar la neu a l’hivern i utilitzar-la a l’estiu, aprofitant el seu aïllament tèrmic. És l’antiga Nevera de gel de Barx, un de les icones tradicionals del municipi de La Safor, a la qual ja es pot accedir. S’ha restaurat la coberta i s’han instal·lat unes escales.
La nevera aconsegueix nou metres de profunditat, va ser utilitzat en el passat per a acumular gel durant l’hivern i posteriorment vendre-ho en els calorosos mesos d’estiu que gaudien els monjos del monestir

Entre Pinet i la Drova es troben altres dues neveres de dimensions més xicotetes i que segueixen sense restaurar.
Barx poble de carrers empinats i envoltat de muntanyes. És el més xicotet de la Valldigna i ha estat estretament lligat al Monestir de Santa María, en Simat. La nevera pertanyia als monjos del Convent . Els monjos van gestionar la població des de l’expulsió dels moriscs, i sota el seu domini es va crear el primer nucli urbà “la Plaça”, la qual només tenia un accés per a poder tancar a les nits i protegir-se dels llops

La nevera és de planta circular de maçoneria i morter de calç, de gran diàmetre 14,8m però amb uns murs exteriors molt estrets 0,6m. Va perdre la cobertura original, de la qual s’observen alguns punts del naixement d’arcs de rajola massissa (realitzades en una teixiria contigua de la qual encara s’observen restes) i actualment es pot observar el que serien els nervis en metall. En pou interior té dues portes d’accés a l’est i oest i té una profunditat de 8,70 m.

foto de turismo barx
Recentment Barx ha desenterrat part de la seua història com a poble, ja que en les ultimes excavacions que s’estan duent a terme per l’arqueòleg Carles Juan , han tret a la llum l’antiga infraestructura per la qual s’accedia a la conca d’aquest element perquè els comerciants de gel pogueren carregar la seua mercaderia per a eixir a vendre-la.
La construcció es troba a uns cinc metres per sota de la volta de la nevera, està elaborada amb morter i calç i encara conserva el sòl original, encara que es troba «molt danyat.

Té una llongitud d’entre 20 i 30 metres i connecta amb una porta per la qual s’accedeix directament a la Nevera. El tram final del camí és en forma de túnel, del com solament es conserva una part. Se sap que era més llarg perquè es poden observar la base de l’arc que ho sostenia. «No ha d’existir cap nevera que tinga una entrada tan espectacular com aquesta», indicava l’arqueòleg, qui creu que «ací va haver-hi una inversió important de diners per part dels monges del Monestir de Santa María», que eren els propietaris d’aquesta infraestructura.