Cultura aprova iniciar la declaració de BIC de la Fira de Tots Sants de Cocentaina i fer BRL la Festa de l’Arbret d’Altea

Facebook

 

La Comissió Tècnica per a l’Estudi i Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de la Direcció General de Cultura i Patrimoni ha decidit aprovar que es procedisca a la incoació de la declaració de la Fira de Tots Sants de Cocentaina com a Bé d’Interés Cultural, i la Festa de l’Arbret d’Altea com a Bé de Rellevància Local.

Aquesta comissió tècnica funciona des de l’any 2016, i s’encarrega d’analitzar l’avaluació del patrimoni immaterial, elaborar informes i proposar la inclusió de les manifestacions més representatives en l’inventari general de patrimoni cultural valencià.

En l’última reunió que s’ha mantingut que es va mantindre, s’ha considerat que la Fira de Tots Sants de Cocentaina constitueix una de les pràctiques més representatives i valuoses de la cultura i les maneres de viure tradicionals valencianes, com a manifestació cultural viva, evolutiva, oberta, participativa i font de creativitat. És posseïdora, amb rellevància singular, de valors culturals històrics, identitaris, de mercat i font de revitalització d’artesanies, aliments, músiques, esports i jocs tradicionals valencians.

Sense perdre el caràcter comercial, la Fira de Tots Sants se celebra ininterrompudament a Concentaina des de mitjan segle XIV, quan Pere el Cerimoniós li va donar el privilegi l’any 1346. Ni tan sols l’abolició dels furs després de la derrota austriacista va paralitzar aquesta celebració comercial.

A més, hui és un dels principals símbols d’identitat dels contestans i, durant els tres a cinc dies de celebració anual, projecta Cocentaina a tota la comarca i a territoris cada vegada més amplis. La pericana, els torrons, la música de banda, la dolçaina i el tabalet, els concursos de tir i arrossegament i la pilota valenciana, que acompanyen aquestos dies centenars de milers de visitants, contribueixen a la difusió d’aquesta.

Quant a la proposta de declarar Bé de Rellevància Local les festes de l’Arbret de Sant Joan, de l’Arbret de Sant Roc i de l’Arbret de Sant Lluís, d’Altea, és perquè representen les festes arbòries que durant la primavera i l’estiu celebren la fertilitat de la terra mitjançant la plantació d’un arbre, en una celebració que reforça el vincle dels joves amb la seua localitat, en un esforç col·lectiu de transportar i plantar el xop.

Cada una d’aquestes festes és particular d’una de les demarcacions del poblament tradicional d’Altea: el barri del Fornet, a la Vila, la partida de l’Horta i la partida del Barranquet.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

A %d blogueros les gusta esto: