27 julio, 2020

PAELLA DE LA VALLDIGNA

"Mantener la tradición gastronómica como seña de identidad del territorio"

Objetivos

TRADICIÓN

La tradición gastronómica se mantiene viva tras siglos de historia en este enclave tan mágico en la comarca de la Valldigna.

HOSTELERÍA

Nuestra hostelería es el ADN que nos diferencia aportando valor añadido a nuestro territorio.

TURISMO

La Gastronomía, es el destino turístico más deseado por los visitantes, siendo la Comunidad Valenciana el más votado.

EL MAESTRO ARROCERO, PEPE FORTEA, NOS EXPLICA LOS SECRETOS DE LA PAELLA

JOSE ZAFRA, IMPULSOR DE LA PAELLA MATEMÁTICA, NOS DESVELA EL PROCESO DE LA PAELLA PASO A PASO

NIVEL Y ACEITE

PRIMER PASO

PIMENTÓN

TRATAMIENTO

AZAFRÁN

TRATAMIENTO

VERDURA

"TABELLA" Y "GARROFÓ"

VERDURA

JUDÍA PLANA

CARNE

POLLO Y CONEJO

AGUA

NIVELES

ARROZ

VARIEDAD J. SENDRA

SOCARRAT

A DISFRUTAR

RESTAURANTES

ARRELS RACÓ

Gata

 • Plaza de España, 28
 • 03740 Gata de Gorgos (Alicante)
 • info@arrelsraco.com
 • 965757309
 • Lunes/Miércoles/Jueves: 19:00 a 22:30
  Viernes/Sábado/Domingo: 10:30 a 13:00 / 19:00 a 22:30
  Martes Cerrado

Dénia

 • Patricio Ferrandiz 50
 • 03700 Dénia (Alicante)

ALQUERIA DEL POU

Nuestro horario

Todos los días, excepto miércoles

de 13:00h a 17:00h

Entrada Rico, 6 - 46013 Valencia

Teléfono

(+34) 962 110 446

Información adicional

MESÓN LOS MOLINOS

Carrer de Juan Ramón Jiménez, 72, 46026 València, Valencia

692 21 30 38

 

CATERING AYRE


Carrer Francisco Vila el Morenet, 10, 46910 Alfafar, Valencia

960 22 59 35

BAR POLIDEPORTIVO FUENTE DE LA HIGUERA

COCINEROS ASOCIACIÓN DE CHINA EN VALENCIA

EL MANANTIAL


Carrer de Polinya, 1, 46680 Algemesí, Valencia

960 11 51 60

BOCABADAT

Avinguda de l'Alcalde Vicent Cremades Alcàcer, 33, 46117 Bétera, Valencia

 

 

11 septiembre, 2018

II Concurs Internacional Paella de la Valldigna

Facebook

El passat 10 de Setembre del 2018 es va celebrar en el “Saló La Font”, de la platja de Tavernes de la Valldigna, l’II Concurs Internacional Paella d’Arròs de la Valldigna, que promou l’Associació Cultural i Gastronòmica de la Terreta i d’Arròs de la Valldigna, amb la col·laboració de la Mancomunitat de la Valldigna i emparat per la Diputació de Turisme València amb el seu projecte de proximitat “Del Tros al Plat”.

No va poder faltar en aquesta cita tan important a la comarca de la Valldigna, el Secretari Autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, la responsable de Turisme de la Diputació de València, Pilar Moncho, així com el president de la Mancomunitat de la Valldigna, Vicent Ribera i tots els alcaldes que la integren (Barx, Benifairó, Simati Tavernes de la Valldigna) així com diferents representants polítics.

La missió de l’Associació, Gastrovall, és tornar a l’origen, als productes de proximitat, de la terra, del camp, productes amb essència, sabor i olor, que ens recorden la nostra infància. I així relata el president l’Associació els seus records que li van portar a lluitar i defensar un projecte saludable:

“ Vells i bells records latents en el temps, els meus avis Mercedes “El Nostre”  i Vicent “De Rosalía”, tenien un petit corral a les portes de l’hort on criaven conills,  pollastres  i  gallines. Tenien, aleshores,  tots  els  productes  per a la paella del diumenge,  i tot  s’aprofitava, ja que la sang del conill s’impregnava en les pilotes  de  magre,  que  junt  amb  el  pebrot  vermell,  aconseguien un  sabor  especial i característic  de la  vall de  la Valldigna. Una paella de  unió,  de  família, de festa i tradició, de combói, d’història i que ha de perdurar en el temps. ”

L’únic concurs a tot el món que potencia i difon la gastronomia tradicional en els quatre vessants de la història valenciana: la paella tradicional de la Valldigna (que s’estén a moltes més comarques de les tres províncies: Castelló, València i Alacant) amb dos productes diferenciadors que aporten color i sabor, pilotes que es feien amb la sang del conill per l’economia d’aprofitament, així com les tires de pebrot vermell. Postres de mandarina/taronja que ha estat present en la nostra història amb un fort arrelament exportador en l’actualitat. Les típiques “Coques de Mestall” elaborades pels obradors amb farines de blat de moro i blat, embotits i sardina, que oferien una aportació calòrica a l’hivern, encara que s’estén durant tot l’any. Els famosos “Figatells” que elaboren de manera artesanal les carnisseries tradicionals, considerada com l’hamburguesa valenciana, amb sabors de la terra, les seves espècies embolicades amb aquesta tela denominada randa, que en entrar en calor, desprenen el seu oli natural.

L’únic concurs que alberga a un nombre considerable de professionals com a jurat, un total de 50 persones, dels quals diferenciem per categories:

1) Jurat Paella de la Valldigna: vint persones presidides per Vicente Navarro de Casa Graner (vencedor de l’I Concurs Internacional Paella d’Arròs de la Valldigna) i dels quals destaquem la presència de Manuel Alonso, estel Michelin, Jordi Morera de el “Xef a Casa”, Juan Galbis, EvaristMiralles, Esther Cerveró, Santi Hernández, CovaMorales, Juan Salvador Gayà, Sebastián Romero com a president de l’Associació Professional de Cuiners/as de la Comunitat Valenciana, Haili Liu com a president de l’Associació Xinesa a València, xefs de prestigi a Tavernes de la Valldigna, Àngel Chover, i Víctor Basset, Ángel Gran, Tomás Fernández, Eduardo Palomares, Lluis Ribera, xef internacional Raúl Cob, entre d’altres més.

2) Jurat Prostre Mandarina/Taronja María Cuñat: Tot l’equip professional de Mario Padial, mestre chocolatero amb expansió internacional.

3) Jurat “Figatells”: tot l’equip de GRECARVAL, gremi de carnissers i xarcuters de València i província.

4) Jurat “Coques de Mestall”: tot l’equip de l’Associació Gastronòmica Amics de les Coques d’Oliva i presidida per Pepe Cotaina.

Després d’una primera edició exitosa amb un total de 25 restaurants inscrits, va arrencar la II edició amb una participació màxima de 40 restaurants, tant nacionals com a internacionals (Austràlia, Xina, Mèxic, Argentina, França, Holanda…) en un lloc emblemàtic on s’acaricia la brisa del seu mar mediterrani, amb el recer del Vall de la Valldigna, en el mític “Saló La Font”.

Els Restaurants van competir per alçar-se amb la millor Paella d’Arròs de la Valldigna, cuinada en els 4 continents més habitats del món, amb productes de proximitat (de la terra a la paella) que va provisionar Mercavalencia, i amb les millors carns que va proporcionar grup SADA i GRECARVAL (Gremi de Carnissers i Xarcuters de València i província). La igualtat en ingredients i utensilis va prevaler en la segona edició.

A més, per potenciar el seu sabor i aconseguir una aroma i color interessants, l’empresa Safrà Desbrín va lliurar brins de safrà amb denominació d’origen Castella-la Manxa. Un bon oli d’oliva verge extra, que Olis de les Heras d’Utiel elabora des de 1885, així com l’autèntic pimentó dolç hojilla de pebrot llarg, Rebost, que ens va regalar Juan Sdor. Gayá, i molt amor per la gastronomia tradicional, de proximitat, amb història, de respecte i homenatge als nostres avantpassats, amb fortes arrels. Tots els ingredients, amb un arròs rodó Dacsa denominació d’origen València, es van fusionar sota el foc dels cremadors de l’empresa Belseher SL amb una paella/calder de 60 cm de Vaello La Valenciana.

Una gran festa gastronòmica on les tempestes van ser el focus d’atenció dels mitjans de comunicació, que no van poder assistir, entre ells la televisió pública valenciana Àpunt, però que sense cap dubte, estava tot preparat perquè l’esdeveniment més important de la comarca tingués lloc.

Els exteriors del Saló La Font, baix les seues carpes, acollirien als 40 restaurants de tot el món, a un públic de totes les nacionalitats que recepcionà autobusos Granero, amb música en directe de la banda Back to Brass, l’animació del speacker Óscar Pellicer i Gil, la presentació del periodista, escriptor i gastrónom de “molta categoria”, Vicent Marco, així com productes de proximitat de Granja Rinya, Safrà Desbrín, Arròs Tartana, Ximo Herrero Boïl de L´Horta de Ximo, show cooking de Jose Zafra de la Paella de la Valldigna i guanyador de la Lliga Dacsa, Fundació Integra Valldigna i les begudes que Disvall va posar a la disposició de tots ells.

Els interiors, una gran obra mestra creada per l’empresa local Chicorela arte&eventos, un aparador obert a tothom, no solament de cada racó turístic de la comarca de la Valldigna, com és el Castell de la Reina Mora, el Monestir de Santa Mª de la Valldigna, l’ermita de Xara, la Cova del Bolomor… sinó també la decoració típica i tradicional valenciana, amb les seues barraques, productes de l’horta que Fruites Vercher va omplir de color amb les seves taronges i llimones, utensilis i eines antigues, un stand a mesura per a Cellers Vegamar, Gin City i Ron Boca&Waterfall, així com l’escenari de lliurament de premis amb pantalla de leds i el catering previ. Tot fotografiat gràcies al photocall de Chicorela.

Agraïments a tots i cadascun de les persones que han fet possible fer realitat un projecte de cor, de record als nostres avantpassats i amb una projecció futura de la nostra Valldigna. Enorme tasca del voluntariat de les quatre poblacions que integren la Valldigna i de fora d’ella, gent jove i no tan jove, que ho van donar tot per rebre amb el braços oberts a tots els visitants.

Destacar la presència de tots els mitjans de comunicació que van donar a conèixer aquest trosset de la nostra terra, entre ells destacar a Comer en Valencia encapçalat per Antonio Serrano, València Gastronòmica dirigit per Jose Cuñat, Miquel Font Sempere del periòdic Llevant, Radio Safor i Tus noticias de la Safor, Vi&Vid i els seus creadors Riky i Marian, La Guia Gastronòmica “Restaurants i Vins de la Comunitat Valenciana” per Ramón Gil, “Al Fum de la Ximenera” “Cuina Valenciana” per Juan Sdor Gayà, Esther Cerveró, Rec&Rec per Santi Hernández, Gestiona Ràdio per Miguel Ángel Pastor, Llevant TV, València en Directe, per Ximo Rovira i Silvia Tomás, La 99.9, el Forcat de Silvia, dirigida per Silvia Soria, el blog gastronòmic “comoju” de Cova Morales, Telesafor, DiariValencià, Codi Fm La Ràdio de Moda, SociedadTV, València Turisme, Diari Serpis, així com les fotografies de Francisco Mestre, Salvador Bellver, Alejandro Llácer i tots els que heu participat a través de les xarxes socials. Gràcies a tots!

Enhorabona a tots els premiats així com a la resta de concursants que van estar a l’altura d’aconseguir els honors. Encara que, segons paraules del president de l’Associació, els premis més importants són els que es lliuren des del cor, els que cal potenciar, i són els següents:

1) Esment especial a Eduardo Palomares, propietari del Saló La Font, platja Tavernes de la Valldigna, pel seu lliurament, dedicació, esforç i suport a esdeveniments gastronòmics tan importants a la comarca de la Valldigna.

2) Esment especial a Raúl Magraner, Restaurant Bon Aire, El Palmar, per la seva força, ganes de viure, lliurament a la gastronomia, la seva vida, la seva passió, per estar sempre al costat de la tradició, per respectar-la i difondre-la.

3) Esment especial a Adolfo Cuquerella, Restaurant La Granja Sueca by Blau Altea, pel seu mestratge en l’art culinari de la cultura de l’arròs, per la seva lluita i trajectòria, difusió i defensa dels productes de proximitat, pel seu lliurament i ambició.

4) Esment especial a Salvador Ramírez de la Paella de Boro, Buenos Aires, Argentina, per ser un ambaixador d’elit de la Paella de la Valldigna, així com de tots els llocs emblemàtics de mar i muntanya que envolten la vall de la Valldigna.

 

Sergi Pellicer i Gil
President Gastrovall
Associació Cultural i Gastronòmica de la Terreta i d’Arròs de la Valldigna

 

Premis PAELLA Arròs de la VALLDIGNA

1er premi patrocini de SAFRÀ DESBRÍN: 2.000€ més diploma + lot cellers Vegamar

Comida para llevar SOROLLA, Av Corts Valencianes 48, València.

2do premi patrocini MARJAPEIX: 1.000€ més diploma

Restaurant Casa Macario, Platja de Tavernes de la Valldigna.

3er premi patrocini MANCOMUNITAT VALLDIGNA: 500€ més diploma

Restaurant Picanterra, Cullera.

Premis PROSTRE Mandarina/Taronja Maria Cuñat

1er premi patrocini FRUITES VERCHER: 400€ + diploma + lot cellers Vegamar

Restaurant Tinto, Austràlia

2do premi patrocini VIAJES SIMEÓN: viatge cap de setmana + diploma

Restaurant La Pepa, València

3er premi patrocini VIAJES SIMEÓN: viatge cap de setmana + diploma

Xef Amadeo, Grau de Gandia

Premis COQUES de MESTALL

1er premi: 400€ més diploma + lot productes MOLÍ DE PICÓ

Forn Emilio Rico, Xàtiva

2º Premi: lot MOLÍ DE PICÓ més diploma

Restaurant el Vermut, Pobla de Vallbona

3r Premi: lot MOLÍ DE PICÓ més diploma

Forn Sepell, Barx

Premis  FIGATELLS

1er premi: 400€ + diploma + trofeu atorgat per GRECARVAL, Gremi de carnissers i Xarcuters de València i província

Carnisseria Catalá, Aldaia.

2do premi: diploma + trofeu atorgat per GRECARVAL, el Gremi de carnissers i Xarcuters València i província.

Carnisseria Arellano, València.

3r premi : diploma + trofeu atorgat per GRECARVAL, el Gremi de carnissers i Xarcuters de València i província.

Carnisseria Érika, Benifairó de la Valldigna

A %d blogueros les gusta esto: