El Valenciano Santiago Postiguillo Premio Planeta 2018

Facebook

 

El autor valenciano triunfa con ‘Yo, Julia’, novela histórica sobre la poderosa emperatriz romana Julia Domna.

Ayanta Barilli se impone como finalista con otra obra de temática feminista: ‘Un mar violeta oscuro’.

Aunque no entraba en las aportas para ser ganador del premio Planeta 2018,  el escritor valenciano Santiago Posteguillo (1967) hacía rato que sumaba puntos para hacerse con el premio de novela mejor dotata en lengua española, no sólo por haber cautivado  a un  público amplio con  sus dos trilogías históricas ambientadas en tiempos del Imperio Romano, una dedicada a Escipión el Africano y otra a Trajano, sino por los premios y reconocimientos de los cuales vendía haciendo acopio en los últimos años. Bien es verdad que Posteguillo fue el nombre que se ha impuesto esta noche, después de la última ronda de votaciones del jurado, en la tradicional gala del Palacio de Congresos de Cataluña, para levantarse con el LXVII Premio Planeta de novela 2018, por la novela Yo, Julia. El manuscrito fue presentado a concurso con el título provisional del ascenso, bajo el curioso pseudónimo de James Sussex. Y más sorprendida todavía ofreció lo obra finalista del premio, presentada con el título provisional del adiós con el pseudónimo de Sandra Glaser. Sorpresa porque detrás de este nombre se oculta la periodista, actriz y productora Ayanta Barilli que debuta en la novela con una obra el título definitivo de la cual es Un mar violeta oscuro.

Santiago Posteguillo consigue este ascenso al premio Planeta tocando  un tema sensible y de gran actualidad en los tiempos del #MeToo y de reivindicación de los nuevos feminismos, permaneciendo fiel en el género histórico que tantas satisfacciones le ha dado entre los lectores. Yo, Julia es la historia de una mujer que consigue hábilmente escalar en un mundo de hombres inmersos en la lucha por el poder político, absolutamente convencidos que el liderazgo sólo los pertenece a ellos. Una novela sobre los conflictos de género en las esferas de poder, narrada a través de cinco personajes, de gran profundidad psicológica, que funcionan como una suerte de peldaños por los cuales irá ascendiendo la protagonista. Y así explicada la historia, parece una trama absolutamente actual, pero Julia, la protagonista, no es otra que Julia Domna, augusta del Imperio Romano, esposa del emperador Septimio Severo. Una férrea mujer que consiguió concentrar un poder nunca conseguido por ninguna otra emperatriz.

Filólogo, lingüista y doctorado por la Universitat de València, Posteguillo es profesor titular de la Universitat Jaume I de Castelló. Estudió escritura creativa en la Universidad de Denison, en Ohio. Debutó en la novela en 2006 con Africanus: el hijo del cónsul, la primera parte de una trilogía que después completaría con Las legiones malditas (2008) y La traición de Roma (2009). Después de este éxito que le mereció dos sendos premio de género, el Ciutat de Valencia y el de la Semana de Novela Histórica de Cartagena, Posteguillo con otra trilogía dedicada al emperador Trajano, compuesta por los asesinos del emperador (2011), Circo Máximo (2013) y La legión perdida (2016). Ahora vuelve a la ficción y al periodo histórico que mejor conoce para explicar una historia de notable vigencia en la actualidad.

También se ocupa de la temática femenina la novelista novel Ayanta Barilli (Roma, 1969), con Un mar violeta oscuro. La conocida actriz y periodista radiofónica madrileña hasta ahora sólo había publicado dos obras de no ficción: Un año de amor (2005), la recopilación de las mejores cartas de amor emitidas a su programa radiofónico, y Un pacto de sangre (2013), escrito a cuatro manos con su padre, el escritor Fernando Sánchez Dragó. Una obra justamente sobre las relaciones paternofiliales. Ahora Barilli da el salto a la ficción con una novela coral, en el seno  de una saga familiar, sobre la lucha de superación y supervivencia de tres generaciones de mujeres, desde el último tercio del siglo XIX hasta casi nuestros días. El tema explícito es la lucha por los derechos de la mujer a lo largo de la historia reciente. El premio Planeta de este año se tiñe, pues, saludablemente de cuestiones de género.

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

El Valencià Santiago Postiguillo Premi Planeta 2018

Facebook

 

 

L’autor valencià triomfa amb ‘Jo, Julia’, novel·la històrica sobre la poderosa emperadriu romana Julia Domna.

Ayanta Barilli s’imposa com a finalista amb una altra obra de temàtica feminista: ‘Un mar violeta fosc’.

Encara que no entrava en les aportes per ser guanyador del premi Planeta 2018,  l’escriptor valencià Santiago Posteguillo (1967) feia estona que sumava punts per fer-se amb el premi de novel·la millor dotata en llengua espanyola, no només per haver captivat  a un  públic ampli amb  les seves dues trilogies històriques ambientades en temps de l’Imperi Romano, una dedicada a Escipión l’Africà i una altra a Trajano, sinó pels premis i reconeixements dels quals venia fent apilament en els últims anys. La veritat és que Posteguillo va ser el nom que s’ha imposat aquesta nit, després de l’última ronda de votacions del jurat, en la tradicional gala del Palau de Congressos de Catalunya, per alçar-se amb el LXVII Premi Planeta de novel·la 2018, per la novel·la Jo, Julia. El manuscrit va ser presentat a concurs amb el títol provisional de l’ascens, sota el curiós pseudònim de James Sussex. I més sorpresa encara va oferir l’obra finalista del premi, presentada amb el títol provisional de l’adéu amb el pseudònim de Sandra Glaser. Sorpresa perquè darrere d’aquest nom s’oculta la periodista, actriu i productora Ayanta Barilli que debuta en la novel·la amb una obra el títol definitiu de la qual és Un mar violeta fosc.

Santiago Posteguillo aconsegueix aquest ascens al premi Planeta tocant  un tema sensible i de gran actualitat en els temps del #MeToo i de reivindicació dels nous feminismes, romanent fidel al gènere històric que tantes satisfaccions li ha donat entre els lectors. Jo, Julia és la història d’una dona que aconsegueix hàbilment escalar en un món d’homes immersos en la lluita pel poder polític, absolutament convençuts que el lideratge només els pertany a ells. Una novel·la sobre els conflictes de gènere en les esferes de poder, narrada a través de cinc personatges, de gran fondària psicològica, que funcionen com una sort d’esglaons pels quals anirà ascendint la protagonista. I així explicada la història, sembla una trama absolutament actual, però Julia, la protagonista, no és una altra que Julia Domna, augusta de l’Imperi Romano, esposa de l’emperador Septimio Sever. Una fèrria dona que va aconseguir concentrar un poder mai aconseguit per cap altra emperadriu.

Filòleg, lingüista i doctorat per la Universitat de València, Posteguillo és professor titular de la Universitat Jaume I de Castelló. Va estudiar escriptura creativa a la Universitat de Denison, a Ohio. Va debutar en la novel·la en 2006 amb Africanus: el fill del cònsol, la primera part d’una trilogia que després completaria amb Les legions maleïdes (2008) i La traïció de Roma (2009). Després d’aquest èxit que li va merèixer dos sengles premi de gènere, el Ciutat de València i el de la Setmana de Novel·la Històrica de Cartagena, Posteguillo amb una altra trilogia dedicada a l’emperador Trajano, composta pels assassins de l’emperador (2011), Circ Màxim (2013) i La legió perduda (2016). Ara torna a la ficció i al període històric que millor coneix per explicar una història de notable vigència en l’actualitat.

També s’ocupa de la temàtica femenina la novel·lista novella Ayanta Barilli (Roma, 1969), amb Un mar violeta fosc. La coneguda actriu i periodista radiofònica madrilenya fins ara només havia publicat dues obres de no ficció: Un any d’amor (2005), la recopilació de les millors cartes d’amor emeses al seu programa radiofònic, i Un pacte de sang (2013), escrit a quatre mans amb el seu pare, l’escriptor Fernando Sánchez Dragó. Una obra justament sobre les relacions paternofiliales. Ara Barilli dóna el salt a la ficció amb una novel·la coral, en la matriu d’una saga familiar, sobre la lluita de superació i supervivència de tres generacions de dones, des de l’últim terç del segle XIX fins a gairebé els nostres dies. El tema explícit és la lluita pels drets de la dona al llarg de la història recent. El Premi Planeta d’aquest any es tenyeix, doncs, saludablement de qüestions de gènere.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

A %d blogueros les gusta esto: