Els censos aeris albiren en tres dies més de 650 cetacis i tortugues marines en el litoral de la Comunitat Valenciana

Facebook

La quarta campanya d’albirament de cetacis i tortugues marines ha descobert en el litoral de la Comunitat Valenciana més de 650 exemplars d’aquestes espècies.

Per a aquesta tasca d’identificació fotogràfica, duta a terme els dies 15,16 i 17 de juny, s’han realitzat tres vols cobrint la totalitat del litoral de la Comunitat Valenciana, de Nord a Sud. El projecte, pel qual s’han recorregut més de 1.930 quilòmetres, ha llançat un balanç de 79 albiraments objectius d’espècies marines.

En concret, s’han albirat 506 exemplars de dofí llistat (Stenella coeruleoalba), 22 exemplars de dofí mular (Tursiops truncaels teus), 72 exemplars de tortuga bova (Caretta caretta), 4 exemplars de rorqual comú (Balaenoptera physalus), 23 exemplars de calderó gris (Grampus griseus), 33 exemplars de calderó negre (Globicephala -me-les), un catxalot (Physeter macrocephalus), així com altres espècies marines habituals en el litoral, com a mantes, peixos lluna, tonyines i peixos espasa.

Aquestos trajectes aeris permeten la identificació de les distintes espècies marines, l’estimació del seu número i distribució, tot això cobrint àmplies zones de mostreig i en un termini de temps curt. D’aquesta manera, s’aconseguix una cobertura més uniforme i ràpida de la zona a prospectar, en comparació amb aquells que s’efectuen des d’embarcació.

La informació de les espècies de cetacis i quelonis, així com els seus censos, hàbitats o rutes migratòries poden ser de gran utilitat per a previndre la seua interacció amb les diferents arts de pesca i per a l’establiment de mesures correctores, com és el cas de l’operatiu per a la recuperació de tortugues capturades per pescadors desenvolupat amb èxit des de fa anys.
Per això, a través d’aquestes actuacions la conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenrotllament Rural complix amb el seu compromís per la conservació de la biodiversitat marina i la seua compatibilització amb l’activitat pesquera extractiva, un dels objectius de la Política Pesquera Comuna.

Recentment s’ha implicat al col·lectiu pesquer de la Comunitat Valenciana per mitjà de l’establiment d’una xarxa d’avistamientos de cetacis, que són comunicats a l’administració autonòmica, junt amb el seu posicionament i si és possible una fotografia o vídeo. Paral·lelament a esta xarxa, s’ha desenrotllat un sistema de comunicació d’interaccions de cetacis amb arts de pesca, amb l’objectiu de quantificar la seua incidència i establir mesures preventives.

Des de la conselleria s’ha destacat la necessitat de continuar realitzant campanyes anuals de seguiment aeri en el litoral de la Comunitat Valenciana, a fi d’identificar els problemes de conservació de cetacis i tortugues marines, detectar les àrees de distribució i conservació prioritàries i acabar definint les actuacions preferents.

En aquest sentit, s’ha contractat el servici de vols per a dur a terme un seguiment al llarg de l’any 2017-2018, tot això finançat amb càrrec al Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) i sota la direcció i supervisió de la Subdirecció general de Pesca i de la Subdirecció general de Medi Natural, i amb la participació de l’equip d’albiraments expert de la Universitat de València.

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

A %d blogueros les gusta esto: