Els orígens de l’oli

Facebook
Bon dia família ¿d’on penseu que venen els orígens de l’oli?
 
L’ús d’olis vegetals en la vida quotidiana, va acompanyar a la humanitat des de temps immemorials, emprat com a combustible en la il·luminació dels temples religiosos. Se sospita que les primeres plantacions es van realitzar en l’extensa àrea que va des de Síria a Canaán. Es creu que potser naixia el seu ús amb l’agricultura.

 

L’origen de la producció d’oli d’oliva cal buscar-lo en les costes del llevant mediterrani, i a Síria, Líban, Palestina i Israel. En aquesta zona es va començar a extraure’s oli de les olives silvestres. A Egipte, es va començar a usar l’oli d’oliva amb finalitats cosmètics, ja els egipcis apuntaven a Isis com la deessa que va ensenyar als homes el cultiu de l’olivera. Els mateixos egipcis van començar a comercialitzar l’oli d’oliva. A l’interior de les cambres funeràries poden veure’s representats atuells i àmfores amb oli d’oliva. Prompte s’estendria al mediterrani, sent part integrant de la trilogia: pa, vi, oli.

La producció oleícola va arribar a través de la conquesta micènica de Creta. En l’origen mític d’Atenes, l’olivera exerceix un paper fonamental, perquè diu la tradició que tant Atenea com Posidó van voler tindre sota la seua protecció a la nova ciutat i per a això Zeus va oferir un present als atenesos, preferint aquests el present d’Atenea, un plançó d’olivera.

Durant les competicions gimnàstiques, els grecs s’ungien amb oli d’oliva mesclat amb cendra, que després es netejaven usant un artefacte de bronze o coure anomenat «estrigilo».

En l’època de l’expansió colonial grega, els grecs van portar la producció d’oli a Itàlia.

Els fenicis, el gran poble comerciant de l’antiguitat mediterrània, van portar el cultiu de l’olivera a les costes del sud de la Península Ibèrica, l’actual Andalusia. Prompte aquesta terra hauria de convertir-se en una de les principals zones de producció de l’or líquid. Van ser els fenicis els que així mateix van introduir la producció oleícola al Magreb i Sardenya.

Amb Roma el consum d’oli d’oliva arriba als confins de l’imperi, a les ennuvolades fronteres de Británia i a les nevades planes danubianes.

El comerç de l’oli es va desenvolupar com mai abans, les costes de Tripolitania, la Baetica (Andalusia) i el mediterrani francés van ser els tres grans centres de producció d’oli durant els segles de l’imperi.
 
 
El predomini andalús i «jiennense» en la producció mundial d’oli d’oliva prové de l’època dels establiments de l’Imperi romà a Hispània. La «Baética», que coincideix bàsicament amb el territori andalús, va ser la principal província productora d’oli d’oliva durant els segles d’esplendor de l’Imperi romà.
 
Mostra de la glòria de la qual va ser una de les províncies més riques i fecundes de l’Imperi romà, és el pujol del «Testaccio», a Roma. El «Testaccio», o muntanya dels tests, és un pujol artificial formada pels milions de restes d’àmfores d’oli d’oliva, on més del 90% correspon a àmfores Baéticas, conserva la llegenda de què es tractaria del lloc on es llançaven les àmfores que contenien el tribut de totes les províncies a la ciutat imperial
 
En l’antiguitat, i en l’actualitat, el centre de la producció andalusa es trobava a la vall del Guadalquivir, si bé llavors el major pes requeia una mica més a l’oest, la qual cosa actualment és la Província de Còrdova i sobretot, de la Província olivarera per excel·lència la de Jaén.
 
Espanya no sols és el principal productor d’oli d’oliva d’Europa (66% de la producció de la UE), sinó també el major exportador del món, on és present amb el doble de producció en comparació amb la resta de països exportadors.
 
L’oli d’oliva espanyol és exportat a més de 180 països en els 5 continents. En termes de comerç, la UE representa al voltant del 66% de les exportacions mundials. Els principals països importadors de l’oli d’oliva no europeus, són els Estats Units, el Brasil i el Japó.
 
Alexis Pellicer i Gil.
 
 
 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

A %d blogueros les gusta esto: