#Misteris a la Valldigna:I Concurs Internacional Paella Arròs de la Valldigna

Facebook

Valoració final de la 1ª edició

18 de Setembre, la Valldigna

Dia especial en la Valldigna per l’estrena gastronòmica de l’I Concurs Internacional Arròs de la Valldigna celebrat en un lloc emblemàtic, el Saló  La Font, de la  platja de Tavernes de la Valldigna, on vint-i-cinc professionals de l’hostaleria i amb arrelament, van concursar en un ambient de germanor per alçar-se amb els següents premis de l’Arròs de la Valldigna:

Primer premi patrocinat per Safrà Safrina: 1.200€  per al Restaurant  Casa Granero de Serra.
Segon premi: 600€, l’hi va portar La Alquería del Pou, València, zona ciutat de les ciències.
Tercer premi: 300€, es va anar per a la Ribera, Algemesí, Restaurant Manantial.
Premi Maria Cunyat a les millors postres de mandarina de la varietat «marisol» patrocinat per Fruites Vercher de Benifarió de la Valldigna de 400€, amb certa dificultat pel jurat  després de les propostes exhibides pel restaurants mencionas per als restaurants  la Visteta de Barx i Casa Graner de Serra, i que va merèixer ser guanyador del Concurs de Postres el restaurant Picanterra de Cullera.

La primera edició va ser especial perquè es va potenciar la gastronomia típica de la comarca, premiant la labor en la recuperació dels nostres productes emblemàtics i diferenciadors, tant de les carnisseries i forns de la comarca com de fora d’ella. Per això, es va dur a terme el primer concurs al millor «Figatell»  amb un valor de 200€, que va  anar per a Simat de la Valldigna, a la carnisseria de Olegario. Així com el primer concurs a la millor «Coca de Mestall» que lliurem posteriorment i que es va anar per a Alberic, alçant-se amb 200€ el Forn el Campanero.

Els organitzadors, Carmen Pallarés i Sergi Fem Terreta, van voler retre homenatge, en aquesta primera edició a tota la gent que ha anat transmes les seves vivències, generació després de generació, a les arrels i a l’essència de la comarca, i a la identitat d’aquesta terra tan preuada, una vall conformada per quatre pobles i arran de mar Mediterrani: Barx, Benifairó, Simat i Tavernes de la Valldigna.

«vells records de somni que encara perduren en la meva memòria com una realitat latent, inesborrable en el transcurs fugaç del temps. Els meus avis, Vicente Gil i Mercedes Cors, en les immediaciones de la població de Benifairó de la Valldigna, entre tarongers i altres cultius com el cacau, blat de moro i verdures, tenien un corral on es criaven conills i gallines pel sustento de tota la família. Sustento que s’utilitzava per a la paella dels diumenges. Tot s’utilitzava, ja que de la sang del conill que penjava ja nu i de cap per avall, es feien les pilotes típiques tan saboroses. Així com el pebrot vermell recentment conreat de l’horta amb aquest color vermell viu i sabor intens. Tota la família unida gaudia al voltant del nostre arròs»

Després del treball realitzat amb gent de tota la Valldigna, i sobretot amb gent que fregava els 90 anys, hem sentit un afecte especial i proper, amb relats d’anècdotes que ja són història, i entre elles Juana Alberola de Benifairó de la Valldigna, que també tenia un corral en la planta baixa del seu habitatge, ens explicava com van aconseguir, amb l’entrada d’un conill, la rentadora que Angelero de Simat de la Valldigna els va lliurar, ja que aquest es moria de ganes per fer una paella amb tan preuada carn. En aquells anys no tothom es podia permetre tenir un corral o petita granja. Gràcies a Encarna Grau, la seva filla Emparo i la seva néta Sara, de Tavernes de la Valldigna, a Agustí Mogort i Àngela Alberola de Simat de la Valldigna, a Juana Alberola de Benifairó de la Valldigna i a Bea i Leo de Barx.

Treball, esforç, constància i temps invertit són les claus de l’èxit d’un gran projecte amb la finalitat de que la Valldigna s’escolti per tot el món. Senzillament per la seva gent hospitalària i acollidora, que fan possible en el transcurs del temps, es  mantingui visqui la flama de les generacions. Simplement perquè tenim Mar i Muntanya. Història ancestral amb els vestigis de la Cova del *Bolomor, el Monestir de Santa María de la Valldigna o el Castell de *Mariñén, entre uns altres. Tenim una gastronomia amb molta substància, aromes i sabors que ens identifiquen, una gastronomia que ens uneix. Una gastronomia capaç d’atreure un turisme de qualitat d’altres comarques i comunitats, així com d’altres parts del món.

Però, sobretot, volem agrair de tot cor, a tots els que s’han lliurat i han participat perquè aquest esdeveniment gastronòmic es construeixi any rere any, amb la força i rellevància que es mereix una terra tan digna com la Valldigna.

Agrair la col·laboració i el suport de tots els patrocinadors que han confiat sense més en un projecte pioner a la comarca i que s’ha fet realitat gràcies a totes les empreses i persones que la integren i que enumerem a continuació:

Safrà Safrina, Fruites Vercher, Arròs Dacsa, Cellers Vegamar, Mahou cinc estels, Vaello Campos, Aneto, Marjapeix especialistes en polp, oliï oliva verge extra Oilixir, Grup Sada, Anís Cerveró, Saló La Font, Victor Basset, 5 Fanecades, Gin València City de Pere Mercado, Repsol, Ajuntament Tavernes de la Valldigna, Diputació de Turisme València, Del Tros al Plat,

Els nostres agraïments als 25 restaurants que han apostat per la Valldigna i per una primera edició (Casa Granero, Alquería del Pou, El Manantial, Picanterra, La Granja, Meson  Pepe Quiles, La Visteta, Hotel Sant Luis, Fusió, Tabick Lounge, Casa Macario, Mediterrani, Sant Bernardo, Xef Amadeo, Bocabadat, La Mar Salà, La Plaça, Hostal Miguel i Juani, Club de Tennis Cullera, Rte Pizzeria Tropical, Evenser Restauració, Natzaret, Bon Aire, Pilar restaurant, La Tófona) i a tots els que es van interessar però que no van poder participar, us esperem en la II edició.

A destacar la difusió internacional de London Paella School entre uns altres. La implicació, lliurament i col·laboració d’Antonio Serrano de Comer en   València i la seva passió per la nostra gastronomia, tots els membres del jurat per la seva llarga trajectòria i professionalitat, Juan Carlos Galbis, Santi Hernández, Esther Cerveró, Cova Morales, Miguel Ángel Enocata, Lluis Ribera, Ángel Gran. Ajudants i col·laboradors, Herminio Crespo organitzador Concurso Espardenyà d’Alzira, Sergio Gómez, Juanjo Fernández, Kiko Gil, familiars i amics, mestresses de casa, junta local fallera de Tavernes de la Valldigna i la seva fallera major Carolina Pérez. Mitjans de comunicació i blogs gastronòmics: Enrique Ballester, Jose Cuñat, València Turisme, València notícies, València.gratis, València.gastronòmica, Valencià.es, club dels menjadors, Juan Salvador Gayà Sastre, Al fue de la ximenera, Valenciana TV, Marian Daras, Riki Wigley, vividblog, 7 tele valència, Telesafor, Santi Hernández, Esther Cerveró, Ajuntament Tavernes de la Valldigna, el diari de Tavernes, Ascensión Casero, Ribera Televisió, La cotorra de la Vall, diariserpis, La Vuit Mediterrani, Periòdic Levante, Gestiona Ràdio, valència plaça, Dival, diari la veu, valència augmentada…

Gràcies Vicente Marco (gran persona, periodista i escriptor) per dirigir com bé saps, és a dir, amb molta categoria, aquesta primera edició. Gràcies per fer-la teva i per l’amor que asseguis per la nostra terra, la Valldigna.

Afecte especial per la nostra cantant de Xàtiva, Lucia Molina, que amb tan sol 14 anys és capaç de fer-nos sentir emocions recòndites. Gràcies per tot i desitgem que la teva veu, que ja brilla per si sola, sigui la veu de la Valldigna. Esment a Emili Molina, el pare, que ens va regalar la seva veu magistral i que va emocionar a tots els presents.

Finalment, agrair la col·laboració de l’Ajuntament de Tavernes de la Valldigna, especialment a Encar Mifsud, així com a tot l’equip de Diputació i Turisme València per fer-nos partícips dels seus projectes, especialment a la Sra Pilar Moncho, Evarist Caselles i Lluís Pastor, projectes entre uns altres com «Del Tros al Plat». Projectes que impulsen el creixement de la nostra identitat com a poble, identifiquen els nostres costums i tradicions, que creen riquesa i valor afegit, que creen elements diferenciadors i que potencien un turisme de qualitat.

AMUNT la VALLDIGNA

Sergi Fem Terreta

A %d blogueros les gusta esto: