La Cantina de Ruzafa, els esmorzarots a la casa del poble

Facebook

Bon dia família, des d’Esmorzarots hui hem vingut a gaudir a «La Cantina de Ruzafa«, situat al carrer Literato Azorín, 13 de València al barri de Russafa.

L’origen de Russafa es troba en un jardí d’esbarjo construïda per Abd Allah al-Balansi en el segle IX, a imitació de la qual edificara el seu pare, Abderramán I, en Còrdova. Al voltant d’aquests jardins es va originar una alqueria, que és el nucli del posterior poblat. Les tropes de Jaume I en 1238, van assetjar la ciutat des d’aquest punt i van celebrar la capitulació de la ciutat amb Zayyán ibn Mardanish. Després de la conquesta cristiana els jardins van ser transformats en terres de labor, i les edificacions musulmanes transformades en alqueries. Durant molt de temps se la va conéixer com «la terra del ganxo», pel fet que molts dels seus habitants van treballar en la recollida dels troncs de fusta que arribaven a València provinents dels Serrans a través del riu Túria, fent ús dels ganxos.

La cantina de Ruzafa, va ser fa un segle una fàbrica de guitarres Tatay, Ateneu XXI, després va passar a ser propietat d’Unificació Comunista d’Espanya i van muntar el primer bar que era conegut en el barri com a Casa del Poble i més tard s’anomenà El Pati de Russafa on es realitzaven paelles a llenya, mercats de productors propers i una animalà d’activitats culturals, música en directe…. on destaquem la creació del Mercat de la fruita i de la verdura on els llauradors venien els seus productes.

En l’actualitat, fa tres anys que capitanegen la Cantina de Ruzafa, Jaume Vila i Eva Davó, valenciana de Benimaclet on té una relació molt estreta amb el local des de fa més de 30 anys. Durant una dècada van portar un xicotet restaurant en el baix Llobregat, «El Divan de los sentidos«, allí tenien el segell de SlowFood, és un moviment internacional que es contraposa a l’estandardització del gust en la gastronomia, i promou la difusió d’una nova filosofia que combina plaer i coneixements. Tracta de salvaguardar les tradicions gastronòmiques regionals, amb els seus productes i mètodes de cultiu. Això feien, tant Jaume, com Eva, tenien una línia molt creativa i sobretot lligada a l’agricultura local «eco-sostenible» dedicaven molta energia a divulgar els beneficis de treballar la temporada i amb els llauradors directament.

Jaume i Eva, li han donat un toc molt característic a la cantina de Ruzafa, es nota només entrar, amb la seua decoració, tan peculiar, tan propera, amb els socarrats, fets per la mateixa Eva Davó, tota una artista, a més a més, de cuinera, i eixos platerets i bols de fang, també fets amb les seues pròpies mans… Un lloc encisador i amb un «rotllet» tan pur, tan proper, tant de la terreta, que dona un gust embalador assaborir qualsevol de les seues delícies culinàries, a la seua taula, la seua llar, Mmmm: Això és preciós¡¡

La cantina de Ruzafa s’ha convertit en un autèntic temple de l’esmorzarot popular valencià, on cuiden tots els detalls només paren taula: les tomaques naturals amb ceba, els cacaos del collaret, els tramussos, les olives…no falta de res¡Utilitzen un pa tradicional i artesà del «Horno de Valencia«, un forn que du en marxa des de fa diverses generacions… L’esmorzarot popular, el serveixen amb un pa de «pataqueta», esplèndid i deliciós. Fidels a la seua filosofia, utilitzen les verdures de mastega l’horta i l’Horta d’Alboraia, que cultiven en les seues pròpies hortes. Els embotits i les carns com no, de Toribio, un clàssic i apassionat del gremi de carnissers, ací a València, per la seua qualitat i pel seu repertori. Els ous, la picaeta i els complements venen del mateix mercat de Russafa, tot sempre cuinat amb un oli verge extra d’oliva.

A L’hora de l’esmorzar destaquem la seua diversitat, innovació i selecció segons la temporada de l’any que anem, sempre cuiden un dominador en comú, que és fer ús dels productes valencians de tota de la vida, d’aquestes receptes i combinacions que han passat de generació amb generació, que durant tots aquests anys, segueixen captivant als enamorats de la terreta, segueixen donant a conéixer als més jóvens, i com no sedueixen a tots els forasters, de totes bandes del món, que s’atreveixen a fer un tast de la nostra gastronomia, de la mediterrània, i tots és queden amb el bon gust, totalment enamorats de l’esmorzarot popular valencià. Destaquem del variat repertori d’entrepans, els de carns: javalí, bou, cérvol, els de figatells, el «Paquito«, i no esbrinem cap ingredient… Vingueu a gaudir per favor de la cantina de Ruzafa.

Per culminar el café que utilitzen, és el de Garriga a través de Túria, fan per descomptat, cremaet, i del bo, però el que heu de tastar és l’autèntic «café del temps»: macerat una nit amb sucre, amb canella amb rama, i pell de llimó, amb tocs de mandarina...MMmmm¡ una autèntica delícia, com no potenciant la nostra cultura valenciana, des de les nostres arrels, mantenint amb molt de gust els nostres tresors gastronòmics.

A Jaume i a Eva, els encanta asseure en la mateixa taula a persones molt diferents i veure que totes mengen a gust, des d’un vegà estricte a un amant de la caça, la cuina uneix i cuida a les persones.
La idea de desenvolupar projectes que serveixen per a canviar el món és una de les seues passions. No paren de trobar fórmules que cuiden el medi ambient, creuen en l’economia circular i dignifiquen el treball d’artesans i llauradors. La seua cullera amb el puny representa això, la cullera com una defensa de la cultura dels pobles, és el «chupchup» i les tradicions per a alimentar de manera intel·ligent a les persones, com va dir Cervantes: «la salud se forja en la oficina del estómago » i el nom de Cantina està buscat a propòsit, volen ser la casa de menjars del barri i tocar terra, «alimentar als seus veïns».

Jaume i Eva des d’Esmorzarots: Hem vingut a gaudir a la Cantina de Ruzafa¡¡¡

Alexis Pellicer i Gil.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

A %d blogueros les gusta esto: