LES XAPES

Facebook

 

No hem de confondre l’antiquíssim joc de les xapes que ja jugaven els romans amb el què juguen hui en dia nostres xiquets i xiquetes. Amb referència al primer i segons la creença popular apareix quan els romans tiren a sorts la Túnica de Jesucrist.

En aquella època ja tiraven les coses a sort, utilitzaven normalment dos «As» (moneda que és més probable que tingueren els soldats, 16″As»=1″Denari») i triaven, cara o revers, si eixien els dos cares guanyava el que ho havia demanat i si eixien els dos reversos l’altre, però si eixien una cara i l’altra revers es tornava a tirar. Amb el transcurs del temps, en l’època d’Alfons XIII, s’utilitzava dos monedes, de coure de 10 cèntims, a les que ja van començar a anomenar «xapes».

Les xapes amb les que juguen hui en dia nostres xiquets i xiquetes apareixen en 1891 amb les botelles que contenien begudes carbòniques (refrescos) i amb uns taps anomenats «crown cork» que arriben a Espanya en 1921 amb el nom de «tap de corona» anomenat popularment «chapa».

Jocs amb les «xapes»:

Carreres de xapes: Es sol jugar a partir dels 6 anys. En el sòl es dibuixa un circuit amb guix i es col•loquen totes les xapes en el punt d’eixida, establint-se un orde d’eixida tirant una vegada cada jugador, s’impulsa la chapa amb el dit índex ajudat del polze, guanya qui arriba primer a la meta. Si durant el recorregut la chapa s’ix del circuit es torna al punt d’eixida.

Xapes a la paret: Des de 5 o 6 metres es llancen les xapes, per torn, cap a una paret guanyant la que més prop quede de la paret.

Xapes a la ratlla: Des de 5 o 6 metres es llancen les xapes, per torn, cap a una ratlla guanyant la que més prop quede de la ratlla sense sobrepassar-la.

Com en tots els jocs hi ha moltíssimes variants, com tocar les xapes contràries, traure d’un cercle les altres xapes, futbol de xapes, etc.

És un joc d’habilitat.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

A %d blogueros les gusta esto: